RSS

MAKANAN DAN PEMAKANAN

MAKANAN DAN PEMAKANAN : MAKANAN SEIMBANG

KEPERLUAN NUTRIEN

Setiap individu memerlukan nutrien dalam kuantiti yang berbezan untuk tujuan pembesaran,tenaga dan kesihatan.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI KEPERLUAN NUTRIENT

1. Jantina

  • Keperluan berbeza antara lelaki dengan perempuan. Lelaki memerlukan lebih nutrient yang memberi tenaga kepada mereka berbanding dengan prempuan. Tetapi perempuan memerlukan lebih banyak ferum kerana kehilangan darah semasa haid dan melahirkan anak.

2. Umur

  • Individu mengikut peringkat umur bemula dengan bayi, kanak – kanak, remaja, dewasa dan warga tua.
    FAKTOR KLASIFIKASI KEPERLUAN NUTRIEN
    Jantina Lelaki Perlukan lebih nutrien pembekal tenaga kerana mereka lebih aktif dan banyak otot
      Perempuan Perlukan lebih ferummkerana haid dan melahirkan anak.
         
    Umur Bayi Protein,karbohidrat, kalsium,

    Dan ferum untuk pertumbuhan.

      Kanak – kanak Perlukan lebih karbohidratdan protein kerana sangat aktif dan membesar dengan pesat.
      Remaja Perlukan lebih protein, kalsium dan ferum bagi mengimbangi perubahan fizikal dan peningkatan aktiviti.
      Dewasa dan orang tua Kalsium dan kalsiferol untuk tulang
         
    Saiz tubuh Endomorf Perlukan lebih tenaga menggerakkan badan dan mengekalkan fungsi tubuh
      Ektomort Perlukan kurang tenaga dan protein kerana tubuh yang kecil.
         
    Aktiviti Lasak

    Ringan

    Semakin banyak aktiviti fizikal yang dilakukan, semakin banyak tenaga yang diperlukan.

     

 

3. Saiz tubuh

Individu yang mempunyai saiz tubuh yang besar memerlukan lebih nutrien. Terdapat dua jenis sais badan:

a)    Endomorf : Bentuk tubuh badan besar

b)    Ektomorf  : Tubuh badan yang kecil dan otot kurang

4. Aktiviti

Tenaga diperlukan bagi aktiviti fizikal. Aktiviti yang lasak dan berat memerlukan lebih tenaga berbanding dengan aktiviti yang ringan.

5. Kumpulan tertentu

a)    Ibu mengandung dan menyusukan anak

v  Ibu menyusukan anak : memerlukan tambahan tenaga 550 kkal, 24g protein, dan 750mg kalsium.

v  Ibu mengandung : keperluan tenaga dan nutrien tambahan bagi pembentukan, perkembangan, dan pertumbuhan fetus. Memerlukan tambahan tenaga 350kkal, 13g protein, 750mg kalsium.

b)    Pesakit dan si pulih

v  Memerlukan lebih protein untuk membina semula tisu.

v  Bekalan asid askorbik dan kumpulan vitamin B, ferum, dan kalsium hendaklah ditambah.

v  Kurangkan pengambilan karbohidrat dan lemak.

c)    Vegetarian

Ialah individu yang makan sumber tumbuhan dan hasilnya. Terdapat dua jenis vegetarian:

v  Tulen : Tidak memakan daging haiwan dan hasilnya.

v  Lakto : Tidak memakan daging haiwan tetapi boleh memakan telur, susu

                  keju dan mentega.

 

 

 

 

3 responses to “MAKANAN DAN PEMAKANAN

  1. zanie

    20/02/2012 at 4:10 PM

    asalamualaikum, your note is very interesting! i like your note, it’s easy to understand.. thank you for the note..🙂

     
  2. KAVITHA KANNAN

    08/03/2015 at 12:06 PM

    nice help me 2 preparing 2 m exam like 2 study in simple way 10x 10q so much

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: