RSS

PENGURUSAN SAJIAN

PENGURUSAN SAJIAN

Sajian keraian untuk majlis keraian seperti :

 

1)      Hari perayaan (Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina,Deepavali, Hari Gawai, Krimas)

2)      Hari Jadi

3)      Hari ulang tahun perkhawinan

4)      Meraikan tetamu dan pelancong

MENU SAJIAN KERAIAN :

 

1)      HARI PERAYAAN

CONTOH  :                          

Ketupat / lemang

Opor ayam

Rendang

Sambal kacang

Kek pelangi

Biskut

Air sirap / bandung  

2)      HARI JADI

CONTOH :

Bihun goreng

Roti jala

Kari daging

Kek hari jadi

Samosa

Buah tembikai

Air mata kucing

3)      ULANG TAHUN PERKHAWINAN

CONTOH :

Nasi beriani gam

Dalca sayur – sayuran

Papadam

Lassi mangga

4)      MERAIKAN TETAMU / PELANCONG

CONTOH :

Yong tau foo

Kuetiau goreng

Kuih lapis

Leng chee kang

Tembikai

 

SAJIAN KUMPULAN TERTENTU

1)      Kanak – kanak

2)      Pesakit

3)      Si pulih

4)      Ibu mengandung

5)      Ibu yang menyusukan anak

6)      Vegetarian

LANGKAH PERANCANGAN KERJA :

1)      Memilih menu

2)      Menyenaraikan ramuan dan peralatan

3)      Mengira kos

4)      Menyediakan susunan kerja

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: