RSS

PRINSIP MEMASAK

PRINSIP MEMASAK MAKANAN

1)    Haba kering   : Menggoreng, membakar, memanggang.

2)    Haba lembab : Mengukus, mencelur, mereneh, merendidih, merebus.

 

MEMBAKAR : Memasak makanan di dalam ketuhar panas mengunakan arus elektrik.

Prinsip membakar :

1)    Susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan yang hendak dimasak.

2)    Panaskan ketuhar 10 minit sebelum makanan dimasak pada suhu yang dikehendaki, bergantung pada jenis makanan.

3)    Tutup pintu pelahan – lahan.

4)    Kurangkan suhu selepas 10 – 15 minit supaya makanan masak sepenuhnya.

5)    Elakkan membuka pintu ketuhar semasa makanan dibakar.

 

MEMANGGANG : Menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemanas.

Prinsip memanggang :

1)    Ketebalan potongan daging yang dipanggang hendaklah antara 2.4 cm – 7.5 cm.

2)    Makanan hendaklah dilumur dengan minyak atau rempah bagi mencegah :

       Makanan menjadi terlalu kering.

       Memperbaiki rasa.

       Mengurangkan makanan menjadi mengecut.

3)    Makanan boleh dibalut dengan kerajang aluminium atau daun pisang untuk mengekal jus makanan.

4)    Makanan dibalikkan selalu supay amasak sama rata dan tidak hangus.

 

CIRI MAKANAN

JENIS MAKANAN CIRI HASIL MAKANAN

 

Daging, ayam,ikan dan karangan laut.        Makanan berwarna keperangan.

       Permukaan makanan kering tetapi isinya lembut.

       Masakan menjadi kering dan empuk.

       Mempunyai aroma yang menyelerakan

 

Sayuran berubi seperti kentang, keledek dan ubi kayu.

 

       Isinya menjadi lembut dan empuk.
Sayuran buah seperti tomato, terung dan jagung.        Sayuran berwarna perang dan mengecut.

 

Kek, biskut, pastri, roti dan makanan beryis.        Masakan berwarana kuning keemasan.

       Makanan menjadi kering dan garing terutama biskut dan pastri.

       Mempunyai rupa yang menarik.

 

 

 

KELEBIHAN DAN KELEMAHAN MEMBAKAR DAN MEMANGGAN :

KAEDAH MEMASAK KELEBIHAN KELEMAHAN
MEMBAKAR        Hanya sedikit nutrien hilang.

       Sedikit perhatian diperlukan.

       Makanan mudah dicerna.

       Perlukan banyak bahan api.

       Masa memasak lama

       Memerlukan peralatan tertentu.

MEMANGGANG        Sedap

       Cepat dimasak

       Kurang berminyak dan mudah dicerna.

 

       Memerlukan banyak bahan api.

       Perlukan jagaan rapi supaya tidak hangus.

 

 

 

4 responses to “PRINSIP MEMASAK

  1. Elysha

    31/03/2013 at 1:41 AM

    kaedah ini sangat berguna bt sya..

     
  2. Nurul_Hafizah96

    02/10/2015 at 1:28 PM

    Prkongsian ilmu yg amt baik dn brgune.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: